رنگ بندی فیبر نوری - استاندارد TIA 598 C

استاندارد رنگ بندی کابل فیبر نوری TIA-598-C

کابل فیبر نوری و کد اتصال رنگ TIA-598-C
سال ها از نصب انواع کابل های فیبر نوری سینگل مد و مالتی مد توسط کارشناسان فیبر نوری به عنوان backbone شبکه ها می گذرد . علاوه بر کابل های شبکه مسی امروزه فناوری کاربرد کابل های فیبر نوری با دو نوع سینگل مُد و مالتی مد شناخته میشوند، نوع سینگل مد امروزه با تارهای نوری OS2 و قطر 9 میکرون و مالتی مد با تارهای نوری OM1,OM2,OM3,OM4و نسل جدید تر OM5 با قطر هسته 50 میکرون ارائه می گردند. تا به امروز موارد بسیاری از خطاهای انسانی در نوع انتخاب فیبر توسط کارشناسان و یا کاربران بخش فناوری شبکه مشاهده گردیده است که این خطاها باعث سردرگمی کارشناسان میگردد و عدم کاربری صحیح شبکه زیر بار را به دنبال دارد.
به همین منظور استاندارد رنگ بندی کابل های فیبر نوری تحت عنوان ، TIA-598C توسط سازمان Telecommunications Industry Association's برای فرآیند کابل کشی فیبر نوری و نصب و سربندی تارهای نوری تعریف گردید و ضرورتی در اجرای کابل کشی را فراهم نمود تا کارشناسان و کاربران شبکه با مشکلات عدم شناسایی نوع فیبر مواجه نگردند. گرچه تا کنون با توجه به تجربیات نصب های متعدد شرکت منتخب صنعت پارس در طول سالیان گذشته، مشهود بودن این مقوله که بسیاری از اپراتور ها و کارشناسان نصب به دلیل نداشتن دانش فنی، نه تنها آشنایی با استاندارد فوق را ندارند، بلکه 12 رنگ اصلی تارهای نوری مورد استفاده را نیز به ترتیب نمی شناسند و حتی روند نصب این 12 رنگ را نیز بر روی آداپتور های نوری پچ پنل ها و یا OCDF های مختلف رعایت نمی نمایند.
براساس استاندارد TIA-598C این نکته ای است که آن را توصیه می کنیم:
رنگ روکش بیرونی فیبر و همچنین چاپ روی کابل فیبر نوری در انواع کابل های نوری از جمله توزیعی ، کابل های اینترکانکت و پچ کورد ها و اتصالی و کابل های Breakout معیار مهمی جهت شناسایی نوع فیبر و اندازه قطر تارهای نوری و اینکه کابل محتوی چه تعداد فیبر است می باشد که مورد استفاده قرار می گیرد.
در صورتی که رنگ روکش فیبر نوری مطابق استاندارد فوق جهت شناسایی نوع تار یا تارهای نوری کابل باشد البته به جزء کابل های ترکیبی همانند جدول شماره 3 رنگ بندی روکش فیبر نوری شناسایی می گردد. رنگ های دیگر از رنگ روکش بیرونی برای طبقه بندی و شناسایی فیبر طبق بند 4.3.3 استفاده می شود که این رنگ ها بر اساس توافق بین کارخانه تولید کننده فیبر و مشتری انتخاب میگردد.( به طور نمونه اگر مشتری خواهان کاربری از کابل های با روکش های متنوع از لحاظ رنگ جهت شناسایی سریعتر برای Backbone طبقات یک ساختمان باشد میتواند به این روش سفارش دهد.)
به غیر از موارد مشابه سفارشی، لایه ی بیرونی کابل باید برای شناسایی هر چه دقیقتر مطابق استاندارد رنگ بندی طراحی و تولید گردد و همچنین چاپ روی کابل باید حاوی اطلاعاتی نظیر تعداد تارهای نوری و اندازه هسته و نوع تارهای فیبر نوری باشد . برای مثال کابل ای که شامل 12 تار نوری می باشد که 8 تار آن 50 میکرون و 4 تار آن 62.5 میکرون می باشند به شکل زیر نمایش داده می شوند:

Fiber Type Color Code # #
Non-military Applications(3) Military Applications Suggested Print Nomenclature
Multimode (50/125) (TIA-492AAAB) (OM2) Orange Orange 50/125
Multimode (50/125) (850 nm Laser-optimized)(TIA-492AAAC) (OM3, OM4) Aqua Undefined 850 LO 50 /125
Multimode (62.5/125)(TIA-492AAAA) (OM1) Orange Slate 62.5/125
Multimode (100/140) Orange Green 100/140
Single-mode(TIA-492C000 / TIA-492E000) (OS1, OS2) Yellow Yellow SM/NZDS, SM
Polarization Maintaining Single-mode Blue Undefined Undefined (2)
رنگ بندی فیبر نوری - استاندارد TIA 598 C


نکته : در برخی از کابل های مورد استفاده در محیط های بیرونی با توجه به رعایت استاندارد های ضروری تر مانند عدم نفوذ اب و یا مقاومت در برابر اشعه های ماوراء بنفش و یا پوسیدگی ( کابل های Outdoor ) رنگ روکش بیرونی مشکی و یا طوسی میباشد ، در این صورت توصیه می گردد حتما اطلاعات فنی کابل سفارش داده شده با اطلاعات مندرج به صورت چاپ و یا نوشتار برجسته بر روی کابل مطابقت داشته باشد و تولید کننده موظف به چاپ تمامی معیارهای ضروری استاندارد است تا کارشناسان نصب و متصدیان بهره برداری با مشکلی جدی در شناسایی و تجهیز زیر ساخت شبکه مواجه نشوند.
کدهای رنگی تارهای فیبر نوری : در داخل کابل نوری و یا در داخل هر تیوب یا یک کابل لوز تیوب ، تارها تک تک برای شناسایی کدینگ، رنگ بندی شده اند. شایان ذکر است که تنها 12 رنگ اصلی برای تارهای نوری تعریف گردیده و مابقی تارها بر اساس همین 12 رنگ اصلی بصورت مشتقی از این رنگ ها در داخل کابل قرار میگیرند به طور مثال در داخل یک تیوب با 24 تار نوری دوبار رنگ آبی خواهیم داشت که یکی از آنها با نقطه چین یا یک خط و یا نوار مشکی یا سفید از دیگری قابل شناسایی است. تارهای فیبر بر خلاف زوج های رنگی کابل های مخابراتی و یا شبکه به صورت جداگانه و یا تکی مطابق استاندارد رنگ بندی شناسایی می گردند .برای اطمینان از صحت اتصال، این رنگ از ابتدا تا انتهای کابل تداوم دارد و رنگ واضح خواهد بود.
بر این اساس هر کارشناس می بایست به هنگام جوش فیبر نوری مطابق استاندارد رنگ بندی فرایند فیوژن فیبر نوری ( جوش فیبر نوری ) را آغاز نموده و تا انتهای پروسه ی سربندی یعنی قرار گیری کریمپ های تارهای نوری در داخل کاست و قرار گیری کانکتور های پیگتیل های نوری در داخل آداپتور ها استاندارد فوق را حفظ نماید. ( به طور مثال آداپتور شماره 1 بر اساس ترتیب قرار گیری می بایست مطابق جدول، رنگ های آبی و نارنجی را درخود جای داده باشد در صورتی که مدل دوتایی یا duplex باشد. اگر این آداپتور تکی یا simplex باشد تنها رنگ آبی را به همراه دارد، این فرایند نه تنها با عث سرعت بخشیدن در شناسایی تار می گردد بلکه بهره برداری بهینه را در صورت مواجه با مشکل فنی و سرعت عمل در رفع مشکل را فراهم می نماید.)

Fiber Number Color
1 Blue
آبی
2 Orange
نارنجی
3 Green
سبز
4 Brown
قهوه ای
5 Slate
طوسی
6 White
سفید
7 Red
قرمز
8 Black
مشکی
9 Yellow
زرد
10 Violet
بنفش
11 Rose/ Pink
صورتی
12 Aqua
فیروزه ای
رنگ بندی استاندارد TIA / EIA برای 12 رنگ فیبر نوری : https://munsell.com/color-blog/color-codingchart-wire-color-coding
رنگ بندی فیبر نوری - استاندارد TIA 598 C

کدهای رنگ کانکتور های نوری بر اساس نوع:

جهت شناسایی هرچه سریعتر نوع فیبر کانکتور های فیبر نوری و آداپتور ها نیز بر اساس استاندارد رنگ بندی ویژه ای را در این تعریف دریافت نمودند، نکته قابل توجه در مورد کانکتور های صنعتی فیبر نوری سری FC,ST می باشد که با توجه به پوشش بدنه فلزی آنها از رنگ بندی در بوت انتهای بیشتر جهت تشخیص نوع فیبر استفاده می گردد.

Fiber type Connector Body Strain Relief/Mating Adapter
62.5/125 Beige Beige
50/125 Black Black
50/125 laser optimized Aqua Aqua
Singlemode Blue Blue
Singlemode APC Green Green
اطلاعات بیشتر: رنگ بندی کابل های فیبر نوری
trap.min.js">